Производи кои речиси никогаш не се расипат

395

Ретко во кое семејство нема снабдување со храна. Вие нема да трчате во продавница секој пат кога ќе треба да готви вечера. За жал, некои производи се влошуваат поради рокот на траење или несоодветното складирање. Што треба да се чува така што заштедите не се претвораат во отпад?

Белиот ориз

Несомнено, кафеавиот ориз е покорисен, но поради содржината на маслата во неговиот состав, се чува максимум 6 месеци. И белиот ориз ќе лежи во кантарите 30 години, само во вакуум и на ладно место.

Сол

Дали мислите дека ова е комерцијално бескорисен производ за складирање? Впрочем, сол за сад треба да биде доста. Сепак, со сол, можете да чувате месо и риба без фрижидер. Солта се чува 5 години, па дури и подолго. И дури и ако тоа е малку влажно, тоа нема да влијае на неговиот вкус.

Шеќер

Единствениот минус на чување на шеќер е неговата способност да ја апсорбира влагата. Иако во исто време, исто така, може да се користи без проблеми за намената. И резерви на шеќер може да се стави веднаш до оние производи кои влагата не е пожелна - шеќерот ќе го земе целиот влажен удар.

Млеко во прав

Млечното млеко во прав може да се користи во печење или разредено со рецепт, како што повеќето наши производители го прават. Покрај тоа, витамините складирани во него нема да исчезнат насекаде со текот на времето. Правно млеко од влага може да се земе како камен, така да се обезбеди со суво, ладно и добро проветрено место.

Осушен грав

Скромен, тие се сметаат за храна за несолвентни луѓе. За мали пари добивате многу хранлив и здрав производ, покрај тоа, сосема е пристојно во вкусот. Се разбира, со текот на времето, грав губи квалитет, сепак, се погодни за употреба во рок од 30 години за складирање.

Pemmican

Ова е таков концентрат на месо од храна што има вкус како сушено говедско месо. Овој производ е лесно сварлив, тој е сосема хранлив, но многу малку треба да го заситува. Ова е повеќе од туристичка состојка, но тоа е многу погодно за создавање на стратешки дом резерва за вонредна состојба.

Мед

Медот е издржлив, па дури и гласини циркулираат околу овој факт дека археолозите постојано наоѓале мед за време на ископувањата и изгледале прилично јадење по илјадници години. Се надевам дека не треба да го чуваме мед толку долго, но факт е дека тој стои на тестот на времето е факт.

Соја сос

Соја сос е концентриран производ, и во зависност од составот може да се складира во различни периоди. Меѓутоа, во просек сос од соја се чува долго време, но само до отворањето на пакетот или шишето. По сосот се чува само во фрижидер.

Сиреп на јаворов

Се верува дека јаворниот сируп може да се чува засекогаш. Ние не треба толку многу, но изгледите е примамливо. Има многу шеќер во сируп, и не дозволува размножување на микробите. Можете да го поминете јаворниот сируп наследен од генерација на генерација.

Алкохол

Овој алкохол, кој се базира на концентрат, се чува за кратко време, но природен производ од време на време само поубав. Алкохолот е корисен при готвење, како и за маринирање, како и за атмосферата и расположението. Чисти видови алкохол се исто така добри антисептици.